En nystart på Bali – Nyepi


För ett år sedan var det totalt kaos. Nora blev snabbt sämre. Blodtransfusion efter blodtransfusion, en massa slangar och pipande maskiner. Inget skulle bli som det en gång var. Inget skulle bli som det en gång var tänkt att bli.

Nu sitter jag på ett varmt, tyst och stilla Bali. Ganska mycket är en ren tillfällighet, men ändå inte. Jag har fasat för just denhär tiden. Dessa dagar. Det är ett år sedan infektionen började ta fäste i Noras kropp.

Jag bestämde mig ganska snabbt för att fly denna tiden på året… för hur spenderar en egentligen årsdagen av sitt barns död? Jag ville inte ens försöka. Såhär i efterhand har jag bestämt mig för att inte se det som en flykt utan snarare att jag (vi!) ger oss själva de bästa förutsättningarna för att orka. Hämta andan.

Tiden hemma, innan resan, blev också lättare. När ångesten inför att tiden både går och närmar sig har planeringen och förväntningarna inför att resa varit en fin räddning. Att resa precis just nu till precis just Bali kan vara ett av våra bättre beslut i livet!

Vad vi inte visste när vi bokade resan var att det idag firas nyår på Bali, Nyepi. Det vackra i det är mycket, det firas in genom ett dygn av total tystnad. Inga flyg lyfter eller landar, inga fordon eller människor på gatorna över huvud taget är tillåtna. Ingen elektricitet och inga ljus ute efter det att solen gått ner… och alla är tysta. Det är en dag för moder jord att vila. De säger att de ”ger tillbaka till vattnet”. Vattnet som betyder så mycket för oss.

När jag låg ute i poolen för att svalka mig och lyssnade på tystnaden (läs: alla djur och insekter! Det är inte knäpptyst här, det blir aldrig så tyst som i de norrländska skogarna!) dansade en trollslända omkring över poolen och jag tänkte att det här nog ändå måste vara den bästa dagen att leva på.

Bali

3 thoughts on “En nystart på Bali – Nyepi

  1. Sarah

    Låter som en fin plats för er att vara på just nu <3 Och den är ännu finare med er närvaro!

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *